22 Października 2020 07:14
ZNAJD? NAS

NASZE IMPREZY 2015
DZIEŃ DZIECKA 2015
MARCOWA AKADEMIA RELAKSACYJNA
MAJOWA AKADEMIA SZKOLENIOWA
WARSZTATY AKTYWNIE Z CUKRZYCˇ
TURNUS WAKACYJNY D?WIRZYNO
REJS PO MORZU PÓŁNOCNYM 10 EDYCJA
NASZE IMPREZY 2014
MIKOŁAJOWE WARSZTATY EDUKACYJNE KORBIELÓW 2014
JESIENNE WARSZTATY EDUKACYJNE ISTEBNA 2014
DZIEŃ KARTOFLA 2014
WARSZTATY ŻEGLARSKIE - JESIEŃ
BIEGIEM OD CUKRZYCY - FESTIWAL BIEGOWY 2014
TURNUS D?WIRZYNO 2014
MAJÓWKA PILSKO
WARSZTATY DZIERŻNO
ŻEGLARSKI DZIEŃ DZIECKA
WYCIECZKA WROCŁAW
SPŁYW KAJAKOWY BORNE SULINOWO
NZOZ DIASOMED


DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ!
WSPÓŁPRACUJEMY







JAK DO NAS TRAFIĆ?
zumi
PRZYFASOLIĆ CUKRZYCY
Fasola jest jedn? z najstarszych ro?lin uprawnych. Dla wegetarian stanowi substytut mięsa - zawiera bardzo dużo białka. W ostatnich czasach fasola podbiła rynek tym, że pozyskana z niej substancja pomaga w odchudzaniu. Substancja ta - fasolamina ma jednak ogromne znaczenie w medycynie - w leczeniu chorych na cukrzycę.

Fasolamina (czasem także nazywana faseolamin?) jest zwi?zkiem chemicznym o wła?ciwo?ciach polegaj?cych na hamowaniu trawienia skrobi znajduj?cej się, np. w ziemniakach, pieczywie, makaronie, czy ryżu. Fasolamina blokuje działanie enzymu o nazwie alfa amylaza, który uczestniczy w metabolizmie węglowodanów. Mówi?c prosto: skrobia rozkładana jest w organizmie na cukier prosty - glukozę. Rezerwy glukozy magazynowane s? w postaci glikogenu w mię?niach oraz w?trobie.

Je?li człowiek zjada więcej niż potrzeba jego organizmowi, dochodzi do powstania nadwyżki glukozy, która łatwo przetwarzana jest na tłuszcz zapasowy czyli tkankę tłuszczow?. Fasolamina hamuj?c działanie alfa amylazy zapobiega rozkładowi cukrów - nie ulegaj? one pełnemu strawieniu i przyswojeniu w organizmie lecz zostaj? wydalone poza ustrój. W ten sposób organizm otrzymuje mniejsz? ilo?ć energii i nie powstaj? nadwyżki energetyczne przekształcane następnie w tkankę tłuszczow?. Ta wła?ciwo?ć znalazła zastosowanie w fitoterapii otyło?ci. Wiele preparatów na odchudzanie zawiera w swoim składzie wła?nie fasolaminę, bo wspomaga ona zrzucić, w opisany wyżej sposób, zbędne kilogramy.

Nasiona fasoli poza pewn? ilo?ci? fasolaminy, zawiera wiele innych substancji, takich jak pochodne guanidyny, flawonoidy, fitoaleksyny, sole magnezu, witamina C, a przede wszystkim sole chromu stanowi?ce czynnik o potencjalnym działaniu przeciwcukrzycowym.

Cukrzyca, dla przypomnienia, to stan organizmu, w którym nie może on wła?ciwie wykorzystać dostarczanego mu pożywienia. Lekarze wyróżniaj? dwa rodzaje cukrzycy. W cukrzycy typu 1 trzustka nie wydziela insuliny lub wydziela jej zbyt mało, wskutek czego komórki nie mog? przyswoić glukozy. Chorzy na cukrzycę tego typu, musz? przyjmować insulinę.

W cukrzycy typu 2 trzustka wydziela insulinę, ale w sposób nieprawidłowy lub komórki organizmu człowieka s? oporne na jej działanie (tak zwana insulinooporno?ć). Częstym objawem cukrzycy typu 2. jest hiperglikemia poposiłkowa - czyli nadmiar cukru we krwi po posiłku. Stanowi ona też istotn? przyczynę, a jednocze?nie czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego (zawału) i zwiększonej ?miertelno?ci w?ród pacjentów.

Jak odkryto wła?ciwo?ci fasolaminy?

Najpierw zaindukowano u szczurzych noworodków cukrzycę typu 2. Badane zwierzęta (obu płci) podzielono na grupy. W pierwszej z nich - młodym szczurom podawano dożoł?dkowo wyci?g z owocni fasoli, kolejnej - vehiculum w odpowiedniej objęto?ci.

Działanie przeciwcukrzycowe wyci?gu z owocni fasoli oceniono, badaj?c stężenie glukozy we krwi na czczo oraz w 2. i 4. godz. po podaniu badanych substancji oraz stężenie insuliny na czczo. W badaniach tych wykazano m.in., że fasolamina zmniejsza stężenie glukozy po posiłku u szczurów chorych na cukrzycę, zwłaszcza w efekcie jego długotrwałego podawania.

Stwierdzono także, że stosowanie wyci?gu z owocni fasoli redukuje w ogóle ?rednie stężenie cukru we krwi u zwierz?t chorych na cukrzycę. Podobne wyniki uzyskano w badaniach na grupie pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Należy jednak pamiętać, że leczenie cukrzycy fasolamin?, nie sposobem na pozbycie się choroby. Fasolamina obniżaj?c poziom cukry we krwi istotnie wpływa na poprawę jako?ci życia chorego na cukrzycę. Suplementacja diety preparatami zawieraj?cymi fasolaminę, a także wł?czenie fasoli do codziennego żywienia, nie zwalnia chorych z przestrzegania zasad prawidłowego żywienia i kontroli wydatkowanej energii o każdej porze dnia i nocy.

Autor: Jarosław Haładuda
?ródło: gazeta.pl, 3.08.09
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
NASZE PROGRAMY
AKCJA CUKRZYCA - NIE BˇD? OBOJĘTNY, MOŻESZ POMÓC!
SZKOŁY I PRZEDSZKOLA PRZYJAZNE DIABETYKOM
SŁODYCZ WIEDZY - STYPENDIA DLA UCZNIÓW - DIABETYKÓW
DRUŻYNA MOJACUKRZYCA.PL
ZDROWO JEM - JESTEM AKTYWNY
ACTIVEDIABET - PROGRAM MICHAŁA JELIŃSKIEGO
POMPOWA MAPA POLSKI
SZKOLENIA W PLACÓWKACH
INDYWIDUALNE SUBKONTA
1 % PODATKU DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ
GRUPA WSPARCIA
WAKACJE TURNUSY REHABILITACYJNE
WARSZTATY EDUKACYJNE
POLECAMY!

PORADNIK
DZIECKO Z CUKRZYCˇ W PRZEDSZKOLU I SZKOLE
?WIADCZENIE PIELĘGNACYJNE

PORADNIK
NewFusioN by HaYaLeT 1,962,676 unikalnych wizyt  


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!