22 Października 2020 05:50
ZNAJD? NAS

NASZE IMPREZY 2015
DZIEŃ DZIECKA 2015
MARCOWA AKADEMIA RELAKSACYJNA
MAJOWA AKADEMIA SZKOLENIOWA
WARSZTATY AKTYWNIE Z CUKRZYCˇ
TURNUS WAKACYJNY D?WIRZYNO
REJS PO MORZU PÓŁNOCNYM 10 EDYCJA
NASZE IMPREZY 2014
MIKOŁAJOWE WARSZTATY EDUKACYJNE KORBIELÓW 2014
JESIENNE WARSZTATY EDUKACYJNE ISTEBNA 2014
DZIEŃ KARTOFLA 2014
WARSZTATY ŻEGLARSKIE - JESIEŃ
BIEGIEM OD CUKRZYCY - FESTIWAL BIEGOWY 2014
TURNUS D?WIRZYNO 2014
MAJÓWKA PILSKO
WARSZTATY DZIERŻNO
ŻEGLARSKI DZIEŃ DZIECKA
WYCIECZKA WROCŁAW
SPŁYW KAJAKOWY BORNE SULINOWO
NZOZ DIASOMED


DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ!
WSPÓŁPRACUJEMY







JAK DO NAS TRAFIĆ?
zumi
DIETA CHOREGO NA CUKRZYCĘ
Zdrowe odżywianie pomoże kontrolować poziom glukozy

W diecie chorego na cukrzycę najważniejsza jest jako?ć posiłków, ich ilo?ć i rozkład w ci?gu dnia. Lekarze podkre?laj?, że bez przestrzegania zasad zdrowego żywienia nie ma sukcesu w leczeniu cukrzycy. Jadłospis na całe życie powinien ułożyć dietetyk.

Dieta chorego nie musi polegać wył?cznie na ograniczeniach i wyrzeczeniach. Powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, energii i zaspokajać głód. Wła?ciwie dopasowana poprawia samopoczucie, bo reguluje poziom glikemii, ułatwia działanie leków hipoglikemizuj?cych, zapobiega hipoglikemii. Gdy dowiemy się o chorobie, powinni?my skorzystać z porad dietetyka, który pomoże w opracowaniu menu. Plan posiłków należy dostosować do indywidualnego trybu życia diabetyka. Zalecenia dietetyczne mog? być różne dla chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Ci pierwsi (zazwyczaj szczupli) powinni unikać spożywania węglowodanów prostych. W cukrzycy typu 2 (często przebiegaj?cej z otyło?ci?) dieta powinna również umożliwiać osi?gnięcie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała. Żywienie w cukrzycy jest podobne do zasad racjonalnego odżywiania osób zdrowych.

Lekko i różnorodnie

Dieta chorego na cukrzycę, tak samo jak każdego innego człowieka, powinna być urozmaicona i lekkostrawna oraz przede wszystkim zdrowa. – Zdrowe jedzenie zawiera mało tłuszczu (ok. 30 proc. ogólnego zapotrzebowania energetycznego), dużo węglowodanów (50 – 60 proc.), białko (10 – 15 proc.) oraz błonnik, witaminy i minerały – mówi dr n. med. Paweł LuĽniak, adiunkt w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalista diabetolog. Ograniczenia diety cukrzycowej dotycz? spożywania cukrów prostych obecnych w słodyczach i owocach, gdyż ich konsumpcja prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi, nie należy także je?ć tłuszczów nasyconych, pić alkoholu. Osoby z nadci?nieniem tętniczym powinny ograniczyć spożycie soli kuchennej, a te z niewydolno?ci? nerek zredukować spożycie białka. Ograniczyć należy także tłuste mleko i masło, smalec, jogurty z duż? zawarto?ci? tłuszczu, mięso wieprzowe i podroby. Tłuszcze zwierzęce można zast?pić ro?linnymi, ale w niewielkiej ilo?ci, np. olejem. Posiłki nie mog? powodować dużych wahań stężenia glukozy we krwi. Aby temu zapobiec, dietetyk układa menu na podstawie wymienników węglowodanowych. Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to produkt spożywczy wyrażony w gramach, który zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm, co odpowiada 10 g czystego cukru. Oznacza to, że po zjedzeniu takiej porcji poziom cukru we krwi ro?nie tak jak po spożyciu 10 g cukru. Lekarz diabetolog okre?li, z ilu wymienników węglowodanowych powinny się składać poszczególne posiłki.

Często i regularnie, ale mało

W leczeniu dietetycznym bardzo ważne jest jedzenie o stałych porach. Cukrzyk wstrzykuj?cy insulinę powinien spożywać nawet pięć – sze?ć posiłków dziennie. Zalecana ich liczba zależy od rodzaju stosowanej insuliny i trybu życia. Porcje powinny być małe. W cukrzycy typu 2, leczonej doustnymi lekami hipoglikemizuj?cymi, często?ć podawanych posiłków jest zwykle mniejsza. Bardzo istotne jest także to, w jaki sposób dania s? przygotowywane. Im mniej przetworzone, tym lepiej – maj? przy tym większ? warto?ć odżywcz?. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie lub pieczenie w folii aluminiowej i duszenie. Niewskazane s? potrawy smażone i odsmażane. Warzywa i produkty zbożowe najlepiej gotować na półtwardo, gdyż rozgotowane szybciej podnosz? poziom glukozy we krwi. Jarzyny i owoce najlepiej je?ć na surowo. Osoby, które przestrzegaj? diety, uprawiaj? sport i kontroluj? masę ciała, s? na dobrej drodze do osi?gnięcia sukcesu w leczeniu. Oczywi?cie raz na jaki? czas można sobie pozwolić na mał? przyjemno?ć i zje?ć na przykład co? słodkiego, ale należy pamiętać, że wtedy poziom cukru wzrasta. Może to wymagać dodatkowej dawki leku przeciwcukrzycowego.

W ci?głym ruchu

Oprócz przestrzegania diety chorzy na cukrzycę powinni w miarę swoich potrzeb uprawiać sport. Wysiłek fizyczny zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. – U chorego na cukrzycę typu 2 poł?czenie zdrowej diety ze sportem może być wystarczaj?c? metod? leczenia – mówi dr LuĽniak. Wysiłek fizyczny powinien być dostosowany do wieku i kondycji pacjenta. Preferowanymi formami wysiłku s? te, w których pracuje jak największa ilo?ć mię?ni. Zaleca się spacery, jogging, pływanie i jazdę na rowerze. Największ? korzy?ć daj? wysiłki regularne (codziennie po ok. 30 minut). Należy unikać wysiłków długotrwałych, bardzo intensywnych, wi?ż?cych się z duż? ilo?ci? urazów. Zdecydowanie przeciwwskazane s? podnoszenie ciężarów, kulturystyka czy dosyć popularne ostatnio nurkowanie.

Co je?ć, a czego unikać

Zaleca się pieczywo gruboziarniste, kasze, soję, otręby, ryż, makarony, mleko chude, chudy ser biały, jogurt, oleje ro?linne, jarzyny, owoce. Codziennie powinno się je?ć około 0,5 kg warzyw, w szczególno?ci: pomidory, ogórki, sałatę zielon?, kapustę pekińsk?, kapustę kiszon?, kalafiora, kalarepę, cebulę, rzodkiewkę, paprykę, szparagi. Owoce należy spożywać w małych porcjach (około 300 g dziennie) po posiłkach. Polecane s? grejpfruty i jabłka. Niewskazane natomiast banany i winogrona, bo maj? bardzo dużo cukru i szybko zwiększaj? poziom glukozy. Oprócz tego można sobie pozwolić na jaja (dwa tygodniowo), chude mięsa (np. cielęcina, indyk, królik, dziczyzna), niektóre gatunki ryb, np. dorsz, mintaj, pstr?g, szczupak, sielawa, miękkie margaryny. Chory na cukrzycę powinien unikać węglowodanów prostych, a najlepiej całkowicie je wyeliminować. Należy ograniczyć białe pieczywo, rosoły mięsne i wszelkie wywary z mięsa i ko?ci, tłuszcz wieprzowy oraz tłuste czerwone mięso, wędzone ryby, tłuste, słone wędliny, konserwy mięsne, pasztety i marynaty. Należy też unikać pokarmów słodkich: ciast, tortów, cukierków, czekolady, a także orzechów, fig, dżemów. Alkohol, kawa, mocna herbata dozwolone s? tylko w minimalnych ilo?ciach.


AUTOR:a.u.
?RÓDŁO: rp.pl 10-09-2009
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
NASZE PROGRAMY
AKCJA CUKRZYCA - NIE BˇD? OBOJĘTNY, MOŻESZ POMÓC!
SZKOŁY I PRZEDSZKOLA PRZYJAZNE DIABETYKOM
SŁODYCZ WIEDZY - STYPENDIA DLA UCZNIÓW - DIABETYKÓW
DRUŻYNA MOJACUKRZYCA.PL
ZDROWO JEM - JESTEM AKTYWNY
ACTIVEDIABET - PROGRAM MICHAŁA JELIŃSKIEGO
POMPOWA MAPA POLSKI
SZKOLENIA W PLACÓWKACH
INDYWIDUALNE SUBKONTA
1 % PODATKU DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ
GRUPA WSPARCIA
WAKACJE TURNUSY REHABILITACYJNE
WARSZTATY EDUKACYJNE
POLECAMY!

PORADNIK
DZIECKO Z CUKRZYCˇ W PRZEDSZKOLU I SZKOLE
?WIADCZENIE PIELĘGNACYJNE

PORADNIK
NewFusioN by HaYaLeT 1,962,638 unikalnych wizyt  


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!