22 Października 2020 06:09
ZNAJD? NAS

NASZE IMPREZY 2015
DZIEŃ DZIECKA 2015
MARCOWA AKADEMIA RELAKSACYJNA
MAJOWA AKADEMIA SZKOLENIOWA
WARSZTATY AKTYWNIE Z CUKRZYCˇ
TURNUS WAKACYJNY D?WIRZYNO
REJS PO MORZU PÓŁNOCNYM 10 EDYCJA
NASZE IMPREZY 2014
MIKOŁAJOWE WARSZTATY EDUKACYJNE KORBIELÓW 2014
JESIENNE WARSZTATY EDUKACYJNE ISTEBNA 2014
DZIEŃ KARTOFLA 2014
WARSZTATY ŻEGLARSKIE - JESIEŃ
BIEGIEM OD CUKRZYCY - FESTIWAL BIEGOWY 2014
TURNUS D?WIRZYNO 2014
MAJÓWKA PILSKO
WARSZTATY DZIERŻNO
ŻEGLARSKI DZIEŃ DZIECKA
WYCIECZKA WROCŁAW
SPŁYW KAJAKOWY BORNE SULINOWO
NZOZ DIASOMED


DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ!
WSPÓŁPRACUJEMY







JAK DO NAS TRAFIĆ?
zumi
TŁUSZCZ NA JĘZYKU
Naukowcy z Australii i Nowej Zelandii odkryli, że ludzie potrafi? wyczuwać szósty smak – tłusty. Stwierdzili również, że osoby z duż? wrażliwo?ci? na tłuszcze jedz? ich mniej i rzadziej maj? nadwagę.

Zespół doktora Russella Keasta z Deakin University współpracował z kolegami z Uniwersytetu w Adelajdzie, CSIRO oraz Massey University. Wyniki swoich badań akademicy opublikowali w British Journal of Nutrition.

Nasze odkrycia dokładaj? się do wcze?niejszych badań z USA, w których wykorzystano model zwierzęcy do odkrycia smaku tłustego. Wiemy, że ludzki język potrafi wykryć pięć smaków: słodki, słony, kwa?ny, gorzki i umami (dzięki temu ostatniemu identyfikujemy pokarmy bogate w białka). Po zakończeniu najnowszego studium możemy skonstatować, że ludzie maj? też szósty smak: tłuszczu.

Australijczycy i Nowozelandczycy opracowali procedurę przesiewow?, aby okre?lić zdolno?ć wyczuwania przez ludzi poszczególnych kwasów tłuszczowych występuj?cych powszechnie w jedzeniu. Okazało się, że istniej? tłuszczowe warto?ci progowe. S? one różne dla różnych osób i dlatego jedni s? bardzo wrażliwi na dany smak, a drudzy wręcz przeciwnie. Co ciekawe, zaobserwowali?my, że ochotnicy z duż? wrażliwo?ci? na tłusty spożywali mniej tłustych pokarmów i mieli mniejszy wskaĽnik masy ciała niż osoby z niższ? wrażliwo?ci?. Ponieważ we współczesnej diecie tłuszcze s? łatwo dostępne i powszechnie konsumowane, sugeruje to, że nasz system smakowy może się z czasem stawać mniej wrażliwy na smak tłuszczu, sprawiaj?c, że zaczynamy się bardziej przejadać tłustymi daniami.

W kolejnym etapie badań naukowcy zamierzaj? sprawdzić, czemu niektórzy ludzie s? tak wrażliwi na smak tłusty, a inni nie.


Autor: Anna Błońska/kopalnaiwiedzy.pl

?ródło: Deakin University
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
NASZE PROGRAMY
AKCJA CUKRZYCA - NIE BˇD? OBOJĘTNY, MOŻESZ POMÓC!
SZKOŁY I PRZEDSZKOLA PRZYJAZNE DIABETYKOM
SŁODYCZ WIEDZY - STYPENDIA DLA UCZNIÓW - DIABETYKÓW
DRUŻYNA MOJACUKRZYCA.PL
ZDROWO JEM - JESTEM AKTYWNY
ACTIVEDIABET - PROGRAM MICHAŁA JELIŃSKIEGO
POMPOWA MAPA POLSKI
SZKOLENIA W PLACÓWKACH
INDYWIDUALNE SUBKONTA
1 % PODATKU DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ
GRUPA WSPARCIA
WAKACJE TURNUSY REHABILITACYJNE
WARSZTATY EDUKACYJNE
POLECAMY!

PORADNIK
DZIECKO Z CUKRZYCˇ W PRZEDSZKOLU I SZKOLE
?WIADCZENIE PIELĘGNACYJNE

PORADNIK
NewFusioN by HaYaLeT 1,962,648 unikalnych wizyt  


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!