21 Października 2020 05:37
ZNAJD? NAS

NASZE IMPREZY 2015
DZIEŃ DZIECKA 2015
MARCOWA AKADEMIA RELAKSACYJNA
MAJOWA AKADEMIA SZKOLENIOWA
WARSZTATY AKTYWNIE Z CUKRZYCˇ
TURNUS WAKACYJNY D?WIRZYNO
REJS PO MORZU PÓŁNOCNYM 10 EDYCJA
NASZE IMPREZY 2014
MIKOŁAJOWE WARSZTATY EDUKACYJNE KORBIELÓW 2014
JESIENNE WARSZTATY EDUKACYJNE ISTEBNA 2014
DZIEŃ KARTOFLA 2014
WARSZTATY ŻEGLARSKIE - JESIEŃ
BIEGIEM OD CUKRZYCY - FESTIWAL BIEGOWY 2014
TURNUS D?WIRZYNO 2014
MAJÓWKA PILSKO
WARSZTATY DZIERŻNO
ŻEGLARSKI DZIEŃ DZIECKA
WYCIECZKA WROCŁAW
SPŁYW KAJAKOWY BORNE SULINOWO
NZOZ DIASOMED


DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ!
WSPÓŁPRACUJEMY







JAK DO NAS TRAFIĆ?
zumi
POPULARNE WARZYWA ZWIĘKSZAJˇ RYZYKO CZUKRZYCY
Wczesne wprowadzanie do dziecięcej diety warzyw okopowych, jak marchew czy ziemniaki, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1 u dzieci z genetycznymi predyspozycjami do niej - zaobserwowali naukowcy z Finlandii. O swoich odkryciach poinformowali w Sztokholmie na 46. dorocznym spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzyc? (EASD).

Cukrzyca typu 1 rozwija się przeważnie u dzieci i młodzieży z powodu zniszczenia przez układ odporno?ci komórek trzustki produkuj?cych insulinę. Od pocz?tku wymaga stosowania insuliny.

Jak przypomniał na konferencji prasowej prof. Mikael Knip z Uniwersytetu w Helsinkach, często?ć zachorowań na tę postać cukrzycy wzrosła po II wojnie ?wiatowej w najbardziej rozwiniętych państwach. Na przykład, w Finlandii stwierdzono pięciokrotny wzrost zachorowań od roku 1953. W tym samym czasie, obniżył się wiek, w którym diagnozuje się tę chorobę - coraz czę?ciej wykrywa się j? poniżej 5. roku życia.

- To wskazuje, że zachodni styl życia sprzyja także rozwojowi cukrzycy typu 1 - podkre?lił prof. Knip. Dotychczas zwracano głównie uwagę na zwi?zek między zmian? stylu życia a wzrostem zachorowań na cukrzycę typu 2.

Z ostatnich badań wynika, że predyspozycje do rozwoju cukrzycy typu 1 zależ? aż od 40 różnych genów - ale wkład każdego z nich z osobna jest stosunkowo niewielki.

Jednocze?nie, tylko u 10 proc. dzieci z genetycznymi predyspozycjami choroba faktycznie się rozwija. - To oznacza, że jakie? dodatkowe czynniki musz? uruchamiać proces chorobowy i stymulować go - zaznaczył prof. Knip. Naukowcy uważaj?, że jest on inicjowany przez jaki? czynnik ?rodowiskowy, najczę?ciej o charakterze zakaĽnym, a następnie pobudzany przez inny czynnik, którym może być antygen pokarmowy.

Z dotychczasowych badań wynika, że niektóre enterowirusy mog? odpowiadać za rozpoczęcie procesu chorobowego. W?ród antygenów pokarmowych wskazuje się z kolei mleko krowie i jego przetwory, ze względu na obecno?ć w większo?ci z nich insuliny bydlęcej.

Najnowsze badania zespołu prof. Knipa wskazuj?, że pewn? rolę w rozwoju cukrzycy typu 1 u dzieci do niej predysponowanych może odgrywać wczesne wprowadzenie im do diety warzyw okopowych, jak ziemniaki czy marchew.

Badania były prowadzone w grupie ponad 6 tys. dzieci z potwierdzon? genetyczn? predyspozycj? do cukrzycy typu 1. Stan ich zdrowia ?ledzono od urodzenia. Rodzice zapisywali szczegółowo wiek dziecka, w którym wprowadzano mu do diety poszczególne pokarmy uzupełniaj?ce mleko matki. Co kilka miesięcy analizowano próbki krwi maluchów pod k?tem obecno?ci przeciwciał przeciwko wysepkom trzustki. ?wiadcz? one o rozwoju procesu autoagresywnego wobec trzustki, który prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 1. Ł?cznie, u 265 dzieci stwierdzono obecno?ć przynajmniej dwóch rodzajów tych przeciwciał albo pełnoobjawow? cukrzycę typu 1.

Analiza wykazała, że wprowadzenie do diety dziecka przed 4. miesi?cem życia warzyw okopowych zwiększało o ponad 70 proc. ryzyko rozwoju procesu autoagresywnego wobec trzustki lub rozwoju cukrzycy typu 1. Zwi?zek ten był niezależny od innych produktów żywno?ciowych.

Jak wyja?nił prof. Knit, przeciwciała przeciw wysepkom trzustki pojawiaj? się zazwyczaj we wczesnym okresie życia dziecka. Stopniowo i "po cichu" niszcz? komórki beta produkuj?ce insulinę. Objawy cukrzycy typu 1 ujawniaj? się dopiero, gdy zniszczonych zostanie 80 proc. komórek beta. "Do rozwoju choroby może doj?ć bardzo szybko - w kilka miesięcy od momentu wykrycia pierwszych przeciwciał. Przeciętnie, trwa to ok. 2-3 lata, a najdłuższy okres, o jakim donoszono to ponad 20 lat" - pokre?lił prof. Knit.

Zdaniem specjalisty, badania nad czynnikami, które przyczyniaj? się do rozwoju autoagresji wobec trzustki mog? zaowocować w przyszło?ci lepszymi metodami prewencji cukrzycy typu 1.

Ľródło: PAP/onet.pl 26.09.10
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
NASZE PROGRAMY
AKCJA CUKRZYCA - NIE BˇD? OBOJĘTNY, MOŻESZ POMÓC!
SZKOŁY I PRZEDSZKOLA PRZYJAZNE DIABETYKOM
SŁODYCZ WIEDZY - STYPENDIA DLA UCZNIÓW - DIABETYKÓW
DRUŻYNA MOJACUKRZYCA.PL
ZDROWO JEM - JESTEM AKTYWNY
ACTIVEDIABET - PROGRAM MICHAŁA JELIŃSKIEGO
POMPOWA MAPA POLSKI
SZKOLENIA W PLACÓWKACH
INDYWIDUALNE SUBKONTA
1 % PODATKU DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ
GRUPA WSPARCIA
WAKACJE TURNUSY REHABILITACYJNE
WARSZTATY EDUKACYJNE
POLECAMY!

PORADNIK
DZIECKO Z CUKRZYCˇ W PRZEDSZKOLU I SZKOLE
?WIADCZENIE PIELĘGNACYJNE

PORADNIK
NewFusioN by HaYaLeT 1,962,421 unikalnych wizyt  


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!